Begin

Beginnen met een maakproject is vaak het lastigst. Ons advies: aarzel niet, maar start! Wil je even in de ‘maakmood’ komen? Doe eerst de Marshmallow Challenge bijvoorbeeld. Kijk in dit filmpje waarom. Of maak een Marsh Moonlander (instructie invoegen). Of start een Muizenvalrace op jouw school! Er zijn tal van oefeningen die je kunt doen om je brein in de maakmodus te brengen.

Bibliotheken

Bibliotheken hebben meer te bieden dan alleen boeken. Wist je bijvoorbeeld dat veel bibliotheken zich ook steeds vaker richten op digitale geletterdheid en maakonderwijs? Frysklab is pionier in Nederland en timmert al jaren aan de weg. Inmiddels zijn er onder meer maker spaces in de bibliotheek in Tilburg en Hilversum. Eindhoven heeft zelf een heuse Techniekbieb en in Rotterdam is er een Maakotheek. Verder is Cubiss Makersbuzz een bron van inspiratie voor velen.

Ook Amsterdam timmert, in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, HvA, Openbare Bibliotheek Amsterdam en Waag Society, hard aan de weg met maakplaatsen in bibliotheken. Met hun Maakplaats021 project creëren zij een speelkamer waar jongens en meisjes uit de buurt op een laagdrempelige manier hun creativiteit en digitale vaardigheden kunnen ontplooien. Zélf ontwerpen, bouwen en aan de slag met nieuwe technologieën. Dat kan steeds vaker in de bieb!

Meer weten over makerspaces in bibliotheken?

Lees dan bijvoorbeeld dit boek van John Burke: Makerspaces – A Practical Guide For Librarians.

Ook Jeroen de Boer van Frysklab schreef een boek over makerspaces in bibliotheken.

Breien

Kies een bolletje wol uit, pak je breinaalden erbij en go! Breien is een techniek om van draad (bijvoorbeeld wol, maar dat kan ook een andere stofsoort zijn) een lap textiel te maken met – natuurlijk – behulp van breipennen. In de Middeleeuwen was breien in Europa booming business en één van de belangrijkste industrieën. Tegenwoordig hoef je het niet meer met de hand te doen, maar kun je een computergestuurde machine, zoals deze (http://openknit.org/build/), het werk voor je laten doen.

Boren

Boren is het maken van ronde gaatjes in hout of ander materiaal. Het gat kan je dan bijvoorbeeld gebruiken om door middel van een schroef het ene stuk materiaal vast te maken aan het andere. Bijna iedereen gebruikt een elektrische boormachine, maar misschien vind je het veiliger om een handboor te gebruiken. Je hebt ook weer verschillende boren voor verschillende soorten materialen. Van spiraalboor, tot speedboor en houtboor.

Bruggen bouwen

We build too many walls and not enough bridges” - Isaac Newton.

Een leuk en bekend project voor thuis of op school is een brug bouwen van ijsstokjes. Sommige mensen doen het zelfs zonder lijm te gebruiken. Zo leer je alles over constructies. In dit filmpje kan je alvast kijken hoe je een brug stevig maakt In figuurlijk zin kun je natuurlijk zeggen dat je door iets te maken, een brug bouwt tussen je hoofd, hart en handen.

Binair tellen

Wist je dat computers alleen nullen en enen gebruiken? Dat noemen we het binair stelsel. Alles dat je ziet of hoort op de computer - woorden, foto’s, getallen, films en zelfs geluiden - wordt opgeslagen met alleen deze twee getallen! Door binair te leren tellen leer je nadenken over computertaal zonder dat je een computer nodig hebt. Klinkt het nog steeds ingewikkeld? Kijk dan even bij Code Kinderen of op deze website.

Borduren

Borduren is het maken van versieringen met naald en garen op textiel, leer of andere ondergronden. Je kunt het helemaal met de hand doen of met hulp van een machine. Het is een oude techniek: vanaf het moment dat mensen stoffen gebruiken, wordt er al geborduurd. Het schijnt zelfs dat de eerste borduursels meer dan 5.000 jaar geleden zijn gemaakt in Oost-Azië.

Beebot

De Beebot is een oplaadbare robot in de vorm van een bijtje, waarmee kinderen spelenderwijs de principes leren van programmeren.

Bomberbot

Bomberbot is een volledig uitgewerkte lesmethode om kinderen van 8 tot 12 (groep 5 t/m 8) te leren programmeren.

Bare Conductive

Bare Conductive is een kit waarmee je interactieve projecten maakt met behulp van geleidende verf. Lekker kant en klaar, alles in één doos. Maar je kan ook eerst eens laagdrempelig en goedkoop starten. Kijk bijvoorbeeld maar eens hoe je gedichten interactief kan maken met behulp van geleidende verf onder ‘geleidende poëzie’.

Nog meer inspiratie!

Boetseren

Boetseren of kleien is het vormen van een kneedbare massa tot een object.