Kattekwaad

Een bijzonder staaltje moderne kattekwaad: maak je eigen TV-B-GONE. Dit is een zelfgemaakte afstandsbediening, op basis van een micro-controller, waarmee je alle TV’s in de omgeving mee uit kunt zetten. Probeer maar eens uit in de Mediamarkt bijvoorbeeld. Kattekwaad van de bovenste plank!

Kolomboor

Een must-have voor de vergevorderde doe-het-zelver. Een kolomboor is een boormachine in een houder die je kunt gebruiken om een gaatje precies recht en precies op te goede plek te boren. Heel handig als je bijvoorbeeld een gaatje wilt maken in je zelfgemaakte sleutelhanger.

Klooikoffers

Klooien! Super belangrijk. En daarom ontwikkelde Astrid Poot de Klooikoffers . De Klooikoffers zijn er voor kinderen, ouders en scholen die samen willen maken. Ze zijn voor thuis en op school. Wat er allemaal in zo’n koffer zit, zie je hier.  

Kunst

Het is best moeilijk uit te leggen wat kunst nu precies is. Op Wikipedia staat: kunst is een ambacht bedoelt om de zintuigen te prikkelen. En dat vinden wij een mooie beschrijving.Kunst

‘Creativity is allowing yourself to make mistakes, art is knowing which ones to keep.’

– Scott Adams.

Knoeien

Knoeien hoort erbij. Net als kliederen en vies worden! Maar kijk wel een beetje uit met electronica. Hup, trek een oud t-shirt, schort of overall aan en GO!

Karton

Karton is het einde. Wie herinnert zich Caine’s Cardboard Arcade niet? En met Make.do kun je gemakkelijk met kleine kinderen aan de slag. Wist je dat je ook kan ‘3d printen’ met karton? Kijk maar. Als je helemaal bedreven bent met karton kun je er zelfs machines van maken. Of maak een hydraulisch aangedreven robotarm van karton

Knikkerbaan

Je eigen knikkerbanen maken (zoals in de film) is ontzettend leuk en leerzaam. En je kan ze gemakkelijk interactief maken met bijvoorbeeld de Makey Makey. Per-Ivar Kloen schreef een blog waarin hij beschrijft wat je nodig hebt en hoe je aan de slag kan gaan.

En op de website van de Tinkering Studio van het Exploratorium in San Francisco kan je ook instructies downloaden.  

Klokhuis Studio

Het Klokhuis bedient kinderen op televisie met hapklare super interessante informatie. Op de website van Klokhuis Studio worden kinderen uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan.
Van consumeren naar creëren! Er zijn regelmatig kleine acties en wedstrijden waarbij kinderen actief kunnen meewerken aan een onderwerp. Iedereen is een maker!