Maker Movement

De maker movement is een grote internationale beweging van mensen die op hun zolderkamer of in de garage zelf experimenteren, ontwerpen en bouwen met digitale middelen zoals microcomputers, 3D-printers en sensoren. Door deze middelen te verbinden aan internet ontstaan er nieuwe mogelijkheden om fysieke dingen te ontwerpen en maken.

Kijktip: Maker the Movie is een te gekke documentaire over de maker movement.

Wil je meer lezen over de maker movement? Chris Anderson schreef het boek Makers: The New Industrial Revolution.

Maker Education

Maker Education betekent leren (door te) maken. Het is een creatieve manier om kinderen in staat te stellen uitvinders te worden; en stimuleert hoofd, handen en hart. In de afgelopen jaren zijn allerlei moderne technologieën goedkoop en makkelijker beschikbaar geworden. Denk daarbij aan 3D-printers en elektronica, waarmee kinderen op een laagdrempelige manier kunnen ontwerpen én maken. Leerlingen kunnen deze gereedschappen gebruiken om hun creativiteit te ontplooien.

Kennisnet schreef een artikel en maakte een publicatie over de kansen van de maker movement voor onderwijs.

Makered

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van Maker Education? Volg de blog Makered van Arjan van der Mei. En kijk ook eens op zijn internationale evenknie.   

Maker Spaces / Maakplaatsen

Maakplaatsen zijn toegankelijke werkplaatsen met allerhande gereedschappen en machines die je kunt gebruiken voor je eigen maakprojecten. Meestal kun je een apparaat zoals bijvoorbeeld een 3D printer per uur huren en betaal je ook een vergoeding voor het materiaal dat je gebruikt. Sommige maakplaatsen werken met lidmaatschap of abonnement.

Het FabLab van Waag Society in Amsterdam heeft elke zaterdag open dag. Neem eens een kijkje om te zien hoe het werkt en haal inspiratie uit wat anderen maken.

Op zoek naar een maker space bij jou in de buurt? Kijk dan op FabLab Benelux of Platform Maker Education en ga langs!

Mini FabLab

Een FabLab is een plek met machines en gereedschappen die je kunt gebruiken om je eigen maakprojecten te verwezenlijken. Veel van die apparaten kosten veel geld. Bart Bakker heeft zijn garage omgebouwd tot mini FabLab en is voortdurend op zoek naar Fab apparaten die betaalbaar zijn. Het idee is dat scholen en andere instellingen ook een mini Fablab kunnen inrichten naar zijn voorbeeld.

Modderbatterij

Wist je dat je van modder een soort kleine bioreactor kan maken waar je stroom mee kan opwekken? Leuk om te maken tijdens de biologieles, aardrijkskunde of duurzaamheid les.

Makey Makey

Maak een bananenpiano, een menselijke stroomkring of laat je kleidieren geluiden maken. Niets te gek. Het kan allemaal met de Makey Makey. Deze uitvinderkist is bedacht door Eric Rosenbaum en is bedoelt voor elke leeftijd. Leef je uit met elektronicka en geleidende materialen. Het kan allemaal!   

Marshmallow challenge

De marshmallow challenge is een leuke oefening in creativiteit, inventiviteit en samenwerking. Deelnemers moeten een zo hoog mogelijke toren bouwen van spaghetti, touw en plakband. De marshmallow moet bovenop. Hoe zou jij beginnen?

Tip: deze challenge is perfect om te gebruiken wanneer je met een (nieuw) team een begin en vliegende start wilt maken. Het stimuleert een goede samenwerking en daarna kun je samen de marshmellows op eten!

MBot

Mbot is een bouwdoos met componenten die je kunt gebruiken om je eigen robot in elkaar te klikken. Er zitten bijvoorbeeld sensoren (de ogen van je robot), motortjes en wieltjes in.

Natuurlijk kun je deze robot ook nog programmeren

Make

Make is een Amerikaans tijdschrift met een groot online platform gericht op maker. Je vindt in Make ideeën, tips en voorbeeldprojecten. Een perfecte inspiratiegids voor in de techniekklas!  

Maker Faire

Een Maker Faire is een beurs waarbij makers en geïnteresseerden samenkomen om tips en ideeën uit te wisselen. Vaak kun je er ook spullen kopen voor die je voor je projecten kunt gebruiken. De naam Maker Faire kan verwijzen naar een evenement dat georganiseerd is door het tijdschrift Make. Er zijn ook Maker Faires die door belangstellenden zelf worden georganiseerd, deze evenementen worden vaak Mini Maker Faire genoemd.

In Nederland kun je de volgende Maker Faires bezoeken:
Eindhoven Makerfaire
Maakfestival
Makerfestival Twente
Amsterdam Makerfestival

Mindset

“You don’t teach the maker mindset. The practice creates the mindset.”

– Dale Dougherty

Micro.bit

De micro.bit is een microcontrollerboard vergelijkbaar met een Arduino. Op de microbit zitten alleen al een aantal ingebouwde sensoren en er is een 5x5 led matrix ingebouwd zodat je er bijvoorbeeld een smiley van lampjes op kunt laten zien.

Media Maken

Je doet veel verschillende vaardigheden op wanneer je zelf media maakt. Van filmpjes, foto’s en verslagen maken. Hier vind je een uitgebreide introductie met les ideeën. Ook het begrip mediawijsheid komt aan de orde en richt zich op hoe je verstandig om gaat met media op het internet.

Zie ook :
Cinekid
Mediawijzer

Meten is weten

Meten is weten. Wist je dat je ook je eigen meetinstrument kunt maken, bijvoorbeeld om te meten hoe gezond je leefomgeving is? Smart Kids Lab heeft een aantal proefjes voor je uitgezocht waarmee je onder andere water, geluid, lucht, en aarde kunt onderzoeken met zelfgemaakte sensoren.

Mediawijsheid

Mediawijsheid.nl is de betrouwbare wegwijzer in slim en veilig gebruik van (digitale) media. Deze website staat boordevol informatie: van competentiemodellen tot lesmateriaal en interessante filmpjes. Ook maken zij content over de toekomst van media en technologie. Een must-vistit dus.