Robotica

De robot-technologie ontwikkeld zich in razend tempo. Je eerste eigen tekenrobot is super leuk en snel gemaakt. Kijk hier hoe je het doet. Daarna kan je bijvoorbeeld aan de slag Little Bits een Arduino, Hummingbird Kit of de FabSchoolino.

Kijk ook eens de filmpjes en hilarische mislukkingen van ‘de Queen of shitty robots’, Simone Giertz. Of maak een hydraulisch aangedreven robotarm van karton

Rolfs Maakbare Wereld

De allerbeste techniek en mechaniek kan je gewoon zelf maken van de spullen die je thuis hebt. Dat is het aanstekelijke statement van Rolf Hut. In Rolfs maakbare wereld laat hij zien hoe je het leven thuis makkelijker en vooral leuker kan maken.

Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een mini-computer met oneindig veel mogelijkheden. Je kunt hem gebruiken als normale computer maar je kunt hem ook zelf programmeren, er software opzetten en/of er andere apparaten op aansluiten. Hier vind je de officiele website en een mooi uitgewerkt curriculum. Maar er is ook al veel Nederlandstalige documentatie te vinden, zoals hier. Bendoo Box heeft er een lesprogramma omheen ontwikkeld. 
En ook de Kano draait op een Pi.  

Lees ook de blog van Freek Pols en / of het artikel op Makezine die de Raspberry Pi en de Arduino vergelijken.

Recyclen

Recyclen moet! Het hoort bij op een duurzame manier met de aarde omgaan. Door afval goed te scheiden zorg je dat onderdelen of grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Veel mensen die actief zijn in de maker movement proberen een bijdrage te leveren aan een meer duurzame wereld. Laat je inspireren door Esteban Quispe, een jonge uitvinder uit Bolivia die robots uit elektronisch afval maakt. 

Of wat dacht je van de Protocycler, deze maakt filament voor je 3D printer (link intern) van plastic afval dat je er ingooit.


Wanneer je in je leefomgeving op zoek gaat naar grondstoffen die je kunt gebruiken wordt dat ook wel Urban Mining genoemd.

Rube Goldberg machine

Het is niet makkelijk en het kost veel tijd, maar als het lukt is het oh-zo-gaaf! Maak je eigen Rube Goldberg machine. De ultieme inspiratie haal je uit de videoclip van OK Go – This Too Shall Pass. En 75 ideeën voor kettingreacties vind je hier.