Leeswijzer
Kun je wat meer vertellen over maakonderwijs?
Uitvinden en maken is van alle tijden. Het verschil met vroeger is dat technologie steeds goedkoper en makkelijker beschikbaar is. Daardoor zijn de drempels echter lager dan ooit om met digitale technologie aan de slag te gaan en dit te delen met anderen.Kinderen maken dingen op hun eigen manier, waardoor ze niet alleen van alles leren, maar ook kunnen laten zien wat hun ideeën zijn, wat ze interesseert en wie ze zijn.
In het maakonderwijs komen creativiteit en het ambachtelijke maken van fysieke producten samen met de mogelijkheden van digitale technologie en digitale fabricage. Lasersnijders en 3D-printers zijn steeds beter betaalbaar en bovendien makkelijk te bedienen. En een computer of robot maak en programmeer je tegenwoordig zelf, met behulp van tutorials op Youtube of een stappenplan via Instructables. Daardoor wordt de afstand tussen wat je bedenkt en wat je maakt veel kleiner. Fabricage is weer persoonlijk geworden.
Waar kan ik meer lezen over maakonderwijs?
Start bijvoorbeeld met het boek Invent to Learn, volg de blog Makered.nl, download het gratis e-book van Fablearn Meaningful Making of kijk op Kennisnet.
Waar vind ik een Fablab, maakplaats of codeclub bij mij in de buurt?
Op de website van Stichting FabLab Benelux, Platform Maker Education of Codestarter vind je een overzicht van allerlei maakplaatsen en activiteiten.
Hoe doen andere scholen aan maakonderwijs?
Neem eens een kijkje op de websites van Fabklas, 11x Makerschool en De Neptunus. In sommige regio's kan Maakonderwijs ook uitbesteed worden zoals bijvoorbeeld via de Maakotheek in Rotterdam.
Ik wil een maakruimte beginnen op school, wat nu?
Het Mini Fablab is een goed voorbeeld van hoe je klein kunt beginnen. Of lees het Engelstalige e-book van MakerEd over maakplaatsen op school, deze kost helemaal niets. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met Platform Maker Education
Ik wil aan de slag met een maakproject, waar vind ik passend lesmateriaal?
Onder het kopje Lesmateriaal hebben we veel interessante platforms voor je verzameld. Of kijk op de website van Instructable Classes, Codekinderen Codekinderen, Maakkunde.nl van NEMO, Exploratorium, FabSchool.nl, Smart Kids Lab of Platform Maker Education.
Waar vind ik meer informatie over mediawijsheid, media maken en maakplaatsen in bibliotheken?
Klik op Bibliotheken om te kijken wat daar allemaal al gebeurd of laat je inspireren via Mediawijsheid.nl of Media Maken.
Waar vind ik meer informatie over machines, tools, gereedschappen en materialen?
Alles over Digitale Fabricage en machines vind je bijvoorbeeld via: Stichting FabLab Benelux, Mini Fablab, Ultimaker en Fablab Factory.
Programmeer en ICT tools zijn er in overvloed. Kijk bijvoorbeeld eens op ICT leskisten, onder programmeren en de Techniekbieb. En leuke tools zoals de MakeyMakey, Fabschoolino, Micro.bit en de Arduino.
Gereedschappen: laat je inspireren door van Astrid Poot deze poster met vijftig handige gereedschappen.
Materialen: ga eerst eens aan de gang met restmaterialen die je overal kan vinden, zoals karton of een oude op afstand bestuurbare auto. Verder kan je natuurlijk terecht bij hobby- en doe-het-zelf winkels en voor de meer geavanceerde elektronica bij Conrad.
Hoe kom ik in contact met een ervaringsdeskundige?
Wij verwijzen je graag door naar een van onze partners. Ook kun je met ons contact opnemen door een mailtje te sturen.
Wie zitten er achter ABC van het maken?
ABC van het Maken is een initiatief van Platform Maker Education (FabKlas / Frysklab / Waag Society) in samenwerking met Mediawijzer.net en vele partners. Mede mogelijk gemaakt met steun van de Europese Commissie, onderdeel van het Better Internet for Kids project.