Licentie

Wanneer je iets gemaakt hebt, kun je andere mensen toestemming geven om jouw ontwerpen te gebruiken, te kopiëren of aan te passen. In een licentie kun je precies aangeven wat er van jou wel of niet mag. Je kunt dan bijvoorbeeld aangeven dat als iemand jouw ontwerp gebruikt (bijvoorbeeld om het te verbeteren) dat diegene zijn/haar ontwerp ook weer moet delen.

Het delen van ontwerpen (open-source!) en het gebruiken van licenties is erg belangrijk. Veel mensen die zelf dingen maken gebruiken een Creative Commons licentie.

Leren door te maken

Door dingen te doen, ervaar je ze. En doordat je het ervaart, bergrijp je het beter. Dat is waar leren door te maken om draait. Bekijk ook de link naar maakonderwijs.

Even terug in de tijd: op dinsdag 4 november 2014 maakten kinderen een statement met 3D-printers in de Tweede Kamer over Leren door te Maken in het onderwijs. De grote vraag: hoe stimuleren we de ontwikkeling van vaardigheden die nodig zijn voor een wereld van morgen? Een consortium van leraren, bibliotheken, makerspaces, onderwijsdeskundigen, maakexperts en het bedrijfsleven boodt een petitie aan die pleit voor meer creativiteit en doe-het-zelf technologie in de klaslokalen. Hier is uiteindelijk Platform Maker Education uit voort gekomen.

Waag Society schreef er een nieuwsbericht over dat je hier kunt terug lezen.

Led knuffel

Je kunt eindeloos veel leuke dingen maken met LED-lampjes. Zo ook een lichtgevende knuffel bijvoorbeeld, vooral een leuk maakproject voor jonge kids.

Lasersnijder / lasercutter

Een lasersnijder is een apparaat dat door met behulp van een laserstraal materialen brandt. Dit apparaat wordt met de computer aangestuurd om 2D ontwerpen (link intern) uit een plaat van hout, plastic, metaal of zelf glas te snijden. Je kunt het apparaat ook gebruiken om te graveren. Er ontstaat dan een tekening in het materiaal, omdat het niet helemaal doorgesneden is. Leuk weetje: de letters uit deze afbeelding zijn ook met de lasercutter gesneden.

LEGO

We hoeven natuurlijk niet uit te leggen wat LEGO is. Maar wist je dat je met LEGO serieuze machines en robots kan maken? De Mindstorms module kun je helemaal programmeren zodat jouw LEGO bouwsel kan reageren op knopjes én motortjes kan aansturen. Dit Deense speelgoed hoort thuis in de spelletjeskast van elke maker!

Linux

Een Open-Source besturingssysteem voor computers dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Windows. Linux is het idee van Linus Thorvalds en is door samenwerking van mensen over de hele wereld ontstaan en is onmisbaar voor het internet. Een mooi voorbeeld van je idee delen met de rest van de wereld.

Grappig weetje: het Linux logo is geïnspireerd op een pinguïn. Waarom dat zo is lees je hier.

Lijmpistool

Een lijmpistool maakt gebruik van lijm die smelt als deze warm wordt. Zodra het pistool warm is kun je de lijm aanbrengen en als deze weer is afgekoeld zit de lijm vast. Naast dat je met zo’n ding heel goed plastic kan lijmen kun je het ook gebruiken om er kunst mee te maken!

Luchtfotografie

Luchtfoto’s worden meestal gemaakt met vliegtuigen of drones. Maar wist je dat je met een vlieger of gasballon en een camera ook een heel eind kunt komen? En je kunt ‘m – uiteraard – gewoon zelf maken.

Lesmateriaal

Er verschijnt steeds meer (kosteloos) lesmateriaal online. Kijk bijvoorbeeld eens op Makerschool, Codekinderen, Platform Maker Education en de Engelstalige Instructables Classes of de Tinkering School van het Exploratorium.

Je kunt ook laten inspireren door een van de volgende platforms:

Maakkunde: een hands-on website – gemaakt door NEMO – over technologie en wetenschap, mét trainingen voor ontwerpers en onderzoekend leren. Zo maak je technologie verassend leuk.

LessonsUp: helpt je bij het maken van gevarieerde interactieve lessen met video, afbeeldingen, vraagspellen en quizzen.

Skillsdojo: een App die ouders & kinderen stimuleert om samen de 'skills van de toekomst' te ontdekken.

LerenDoenMaken: hier draait alles om maken. Je maakt hier zelf allerlei producten met behulp van ICT. Van animaties, tot tijdschriften en computerprogramma's. Het kan van alles zijn! Naast dat het super leuk is, werk je aan digitale vaardigheden die belangrijk zijn voor de toekomst.

Leraren

“It is impossible to teach 21st century learners, if you have not learned in this century.”

– Sylvia Martinez.

Leraren

Ook leraren moeten de kans krijgen hun technische en creatieve vaardigheden te ontwikkelen en kennis te maken met maakonderwijs.

En dat gebeurt: steeds meer lerarenopleidingen besteden aandacht aan maakonderwijs. Bijvoorbeeld in het iXperium van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, of tijdens de jaarlijkse MakeIt dag van Hogeschool De Kempel in Helmond. En de HvA gaat een minor maakonderwijs ontwikkelen in het kader van het Maakplaats 021 programma.

Leraren

‘The role of the teacher is to create the conditions for invention rather than to provide ready-made knowledge.’

– Seymour Papert

Little Bits

Little Bits vormen samen een platform van eenvoudig te gebruiken elektronische bouwstenen waarmee je grote en kleine uitvindingen kunt doen.

Lef

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” - Pippi Langkous