Leer meer over de letter S
Scholen
Op school leer je belangrijke vaardigheden die van pas komen bij het maken: van samenwerken tot toegepaste wiskunde en prototypes maken tijdens de techniek les. Scholen investeren steeds meer in het opzetten van hun eigen makerspace of mini Fablab. Zo’n makerspace is de ideale plek waar je als leerling je vaardigheden in de praktijk kunt brengen. De Populier in Den Haag, De Neptunus in Amsterdam en Het Sint Lucas in Eindhoven hebben al hun eigen Fablab of makerspace.
“Like you need a gymnasium to teach and learn sports, you need a maker space to teach and learn 21st century skills” - Paolo Blikstein.
Scholen
“Like you need a gymnasium to teach and learn sports, you need a maker space to teach and learn 21st century skills”
Scratch
Scratch is een programmeeromgeving voor kinderen. Programmeren is het schrijven van instructies die een computer moet uitvoeren. Met Scratch programmeer je deze instructies door ze als bouwstenen in elkaar te klikken. Je kunt bijvoorbeeld een poppetje laten bewegen door er een doe-tien-stapjes-naar-rechts bouwsteen op te klikken. Scratch leert kinderen niet alleen over programmeren, maar is ook een middel waarmee kinderen zich creatief te leren uiten door een verhaal te vertellen.
Hier vertelt Mitch Resnick (de bedenker zelf) over Scrach. Scratchweb.nl vertaalde de Scratch kaarten waarmee je snel leert om animaties en interactieve programma’s te bouwen. Je kan ze hier downloaden.
Ook op codeuur en codekinderen is Scratch lesmateriaal te downloaden.
Samen
De beste dingen worden samen bedacht. Samenwerken kan natuurlijk betekenen dat je letterlijk samen knutselt aan hetzelfde project, maar je kunt ook samenwerken door kennis te delen. Binnen de “open source” beweging en binnen de wetenschap gebeurt dat vaak op die manier.
"None of us is as smart as all of us." --Ken Blanchard
Samen
None of us is as smart as all of us.
Solderen
Solderen is een techniek om metalen onderdelen met elkaar te verbinden doormiddel van een materiaal met een lager brandpunt (het soldeer). Wist je dat het woord solderen afkomstig is van het Latijnse woord Solidare, dat betekent (vastmaken).
Mitch Altman maakte een goede handleiding, die vertaald en aangepast te downloaden is.
Skills
De wereld verandert in razend tempo. Over de hele wereld wordt dan ook nagedacht welke vaardigheden er nodig zijn in onze gedigitaliseerde informatiesamenleving. Deze nieuwe vaardigheden worden ook wel 21st century skills genoemd. Samenwerken, kennisconstructie, creativiteit en ICT-vaardigeden spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. Wil je meer weten over 21st century skills? Lees dan hier even verder.
Maakprojecten vormen vaak een mooie paraplu voor de ontwikkeling van deze verschillende vaardigheden in een wereld die steeds meer word beïnvloed door technologie.
Verder, als je skills hebt, betekent dat natuurlijk ook gewoon dat je ergens handig en goed in bent! Zo vraagt elke vorm van ambacht om een bepaalde set skills. Maar ook voor een goed potje voetbal heb je een behoorlijke skillset nodig!
Sensoren
Als mens bezit je over een combinatie van zintuigen: van horen en zien tot ruiken en voelen. Het is een manier om informatie over je omgeving te verzamelen. Computers en robots gebruiken sensoren als hun zintuigen. Een voorbeeldje: als je een stofzuigrobot zelfstandig wilt laten rondrijden moet je er afstandssensoren plaatsen in je design, op die manier kan de robot zelf ‘voelen’ en botsingen met andere objecten voorkomen. Een sensor is eigenlijk een meetinstrument dat een natuurkundige eigenschap kan meten, in het geval van de robotstofzuiger is die eigenschap “afstand”. Meestal komen uit een sensor getalletjes die een computer of microcontroller kan lezen. Maar er zijn ook sensoren die geluid, licht en zelfs fijnstof meten.
Zo’n sensor maakt altijd weer deel uit van een groter geheel, namelijk een computer. Zelf experimenteren met sensoren? Kijk dan eens naar de MBot of de Fabschoolino.
Strandbeest
De kunstenaar Theo Jansen maakt de meest fantastische kinetische strandbeesten. Het zijn een soort droommachines die voortbewegen op de wind. Laat je inspireren en maak zelf een strandbeest! Bijvoorbeeld met de 3D printer.
Sylvia’s Super Mini Makers Show
Een aanrader voor iedereen die van YouTube video’s houdt. Sylvia is een jong meisje dat al haar DIY projecten – mét groot succes – deelt op haar eigen YouTube kanaal. Zo laat ze de kijker zien hoe je in een handomdraai je eigen krijt maakt. Of een lavalamp!
Bekijk hier de aflevering waar ze stap voor stap uitlegt hoe je zelf krijt maakt.